Terug naar overzicht

Case:

Hoe een Power BI project bij Daelzicht óók leidt tot een beter datalandschap

In opdracht van de IT-manager van Daelzicht

Het doel

Data wordt steeds belangrijker. Precies daarom wordt het belang van een duurzaam ingericht datalandschap ook steeds belangrijker. De digitale revolutie zorgt voor een grote toename van applicaties in organisaties. En regelmatig zien we dat dit de inrichting van het datalandschap niet ten goede is gekomen. Zo ook bij onze klant Daelzicht.

Het ging pas pijn doen toen de financiële afdeling aan de slag wilde met Power BI. Er ontstonden veel vragen en de informatiebehoefte was groot. Omdat delen van de dataopslag en datacalculatie bij een externe partij was belegd, was het complex om de inrichting duurzamer in te richten en te onderhouden. Laat staan te op te schalen.

Kortom: Daelzicht wilde een beheersbaar datalandschap met daaroverheen een Power BI dashboard.

De doorbraak

Allereerst is er kritisch gekeken naar het complexe applicatielandschap. En met de nodige durf zijn er keuzes gemaakt en applicaties overboord gezet. De afdeling IT van Daelzicht speelde hierbij een belangrijke rol onder leiding van Sparke & Keane consultant Jelle Diks.

Vervolgens is er gekozen om de gehele datacalculatie en datavisualisatie te bouwen in Power BI. Jelle's kennis van SQL en Power Automate speelde hierbij een belangrijke rol. We hebben medewerkers van de organisatie met onze Power BI trainingen opgeleid in deze tool, zodat ze zelf met hun data aan de slag kunnen. Want we maken moeilijke dingen graag makkelijk.

Het resultaat

Door het aantal applicaties te verminderen, is het datalandschap van Daelzicht veel overzichtelijker en beheersbaar geworden. Nu konden de juiste Power BI visualisaties worden gebouwd en heeft Daelzicht de inzichten die ze nodig hebben om hun waardevolle dienst goed te kunnen managen.

Reacties binnen de organisatie

“Het voordeel van samenwerken met Sparke & Keane is dat ze sterk zijn in de combinatie van applicatiebeheer, datalandschap en BI-tooling. Ze maakten de relaties heel pragmatisch inzichtelijk, waardoor het probleem snel voor iedereen duidelijk werd. Hun oplossingen werkten ze ook meteen door op de verschillende onderdelen en dat was krachtig en snel. Naast sparringpartner voor mij waren ze ook heel hands-on en pakten ze veel zaken zelf op. Voordat Jelle vertrok zorgde hij ervoor dat de nieuwe werkwijze was doorvertaald in het proces van implementatietrajecten zodat nieuwe applicaties goed in het datalandschap en de Power BI rapportages terechtkomen.”

Daelzicht
Antoinette Rutten (Manager IT)

“Ik heb superveel geleerd bij Daelzicht, vooral omdat ik zo diep ben betrokken in het IT-domein. Daar ben ik Antoinette dankbaar voor en deze kennis kan ik nu verder uitbouwen en inzetten voor andere klanten. Ook mooi dat ik zo mijn kennis van SQL en Power Automate heb kunnen vergroten. Onmisbare schakels in een Business Intelligence project ben ik achter gekomen. Naast de technische kant heb ik genoten van het meenemen van de medewerkers van Daelzicht. Ik zette hun werk op zijn kop en vond het belangrijk om draagvlak te krijgen bij hen. Dat is goed gelukt en ik ben trots op een tevreden klant!"

Daelzicht
Jelle Diks (Consultant Sparke & Keane)
naar boven
chevron-up