Terug naar overzicht

Case:

SQL-kennis is de sleutel bij Power BI implementatie

In opdracht van de CFO en IT-directeur van idverde

Het doel

Steeds meer bedrijven maken gebruik van Business Intelligence tools om data om te zetten in waardevolle inzichten. Microsoft Power BI is een interactieve tool die business intelligence laagdrempelig maakt. Het laat toe om verschillende soorten data samen te brengen en die om te zetten in visuele overzichten of rapporten. De informatie wordt dus behapbaar weergegeven. Ideaal, want zo kan iedereen binnen een organisatie er snel relevante inzichten uithalen. 

Maar hoe installeer je zo’n krachtige BI tool in jouw organisatie? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste know-how hebt en een slim en veilig ingericht datalandschap? Met die vragen zat ook onze klant idverde, die actief is in de groensector. Net zoals veel andere klanten wilden ze graag meer uit hun data halen en rapportages optimaliseren.

De doorbraak

Wij implementeren niet zomaar in het wilde weg. De uitdagingen van elk bedrijf zijn specifiek, de oplossingen moeten dat dus ook zijn. Om na te gaan wat de noden van idverde waren, organiseerden we daarom eerst een intakegesprek. Zo leren we elkaar beter kennen. Dat maakt het voor ons makkelijker om nadien een concreet plan van aanpak te maken, volledig op maat en stap voor stap. 

Van het volledige implementatietraject uitstippelen tot 1-op-1-sessies inplannen of algemene trainingen organiseren: alles hadden we meegenomen in dit plan. We implementeren niet zomaar oplossingen voor hen, wel mét hen. We namen hen dus mee in elke stap en leidden hun medewerkers op in Power BI en al zijn functionaliteiten. Zo kunnen ze de tool naar hun hand zetten en het onderste uit de kan halen.

Tijdens de intake gesprekken bleek dat idverde over veel data bezit in een outsourced datawarehouse. Dat zie je bij veel klanten, simpelweg omdat de noodzakelijk SQL-kennis ontbreekt om een datawarehouse in eigen huis te hebben. Op het moment dat je besluit om met Power BI aan de slag te gaan wordt dat een obstakel. Want door de mogelijkheden in Power BI zul je zien dat de informatiebehoefte gaat wijzigen. En dat heeft uiteraard impact op je datawarehouse. En dan zou je graag flexibel willen zijn en niet afhankelijk van een externe planning waardoor eenvoudige wijzigingen vaak lang op zich laten wachten. Om snelheid en doeltreffendheid te houden hebben wij daarom Power BI en SQL-expert Chris Geraeds ingezet. Met zijn SQL-kennis kon zelfstandig aanpassingen maken die helpen het datalandschap sneller te ontsluiten, gegevens toevoegen in data extracties en deze te valideren. Maar ook in een vroegtijdig stadium fouten ontdekken en voorkomen en de haalbaarheid van nieuwe wensen beoordelen. Zo functioneerde hij, naast Power BI bouwer, ook als sparringpartner tussen de klant en de externe partij die het datawarehouse beheert.

Het resultaat

Dankzij het intakegesprek en het plan van aanpak had idverde een zicht op wat Power BI kon betekenen voor hun organisatie en hoe het implementatietraject er zou uitzien. Door het traject eenvoudig op te zetten en begrijpbaar te maken voor iedereen, konden we snel concrete stappen zetten. De begeleidende sessies zorgden er dan weer voor dat idverde na implementatie zelf aan de slag kon met Microsoft Power BI. Zij weten nu hoe ze rollen moeten verdelen en rechten moeten geven, hoe ze efficiënte en duidelijke rapporten opmaken en hoe de tool beheerd wordt. 

In elke stap van dit project was Sparke & Keane een sparringpartner. We dachten mee na over de beste oplossingen en maakten dat alle stakeholders mee waren. Even op de pauzeknop duwen waar nodig, bijsturen indien gewenst of net accelereren — in deze branche moet je flexibel zijn. De SQL-kennis versnelde het traject en maakte het resultaat nog doeltreffender.

Reacties binnen de organisatie

“Doordat Chris Geraeds zijn gedegen Power BI kennis heeft gecombineerd met het gebruik van SQL kon hij zelfstandig al snel zaken oppakken zonder dat we extra kosten hoefden te maken bij een externe partij. Dat zorgt niet alleen voor meer daadkracht, maar geeft ook extra glans aan Chris zijn succesvolle tijd bij ons.”

idverde
Ralph Mol (CFO)

"Het was leerzaam en leuk om een brug te slaan tussen de business, Finance en IT. Door het werken als sparringpartners leer je hoe je je impact kunt vergroten. Mijn SQL kennis werd snel verrijkt door learning on the job en het volgen van trainingen via Datacamp. Zo heb ik geleerd hoe je het datalandschap duurzaam kunt inrichten. Ik had het gevoel dat ik snel een merkbare impact kon maken bij de klant."

idverde
Chris Geraeds (Consultant Sparke & Keane)
naar boven
chevron-up