Terug naar overzicht

Case:

Lean Green Belt ervaringen van professionals

Het mooie van Lean trainingen bij Sparke & Keane is dat deze speciaal gericht zijn op de professional die zelf regie in handen wilt nemen en concrete stappen vooruit wilt maken. Dat doe je niet alleen want juist de context van andere maakt de leercurve pas echt groot. Als trainee zit je dus altijd met professionals uit verschillende sectoren in de groep, wat zorgt voor een waardevolle kruisbestuiving. Je trekt je aan elkaar op. En dat maakt het leertraject niet alleen leuker maar ook een stuk interessanter. Rob van Vuuren, Financial Controller bij Scelta MushroomsWillem Jansen, Hogeschooldocent bij Avans Hogeschool en Stan Megens van interimmanager bij o.a. de MGR, Gemeente Helmond en Kempen Plus kunnen hierover meepraten. Zij deden recent de Lean Green Belt training bij FiN. Benieuwd naar hun ervaring?

Met welk doel ben je aan de Lean Green Belt training begonnen?
Rob: “Lean was nieuw voor mij. Mijn werkgever stelde het voor omdat mijn rol binnen het bedrijf van uitvoerend naar leidinggevend ging. Na wat research leek de training mij een perfecte manier voor het verkrijgen van de juiste tools en mentaliteit.”
Willem: “Voor mij is het belangrijk dat ik bij een project beslagen ten ijs kan komen. Dat ik dan het beste uit de groep weet te halen op een duidelijke, gestructureerde manier. Als registeraccountant heb ik bovendien een educatieverplichting. Met de 4-daagse Green Belt training kon ik dus meteen de noodzakelijke PE-punten bijtanken.”
Stan: “Ik ben ZZP’er en zag de Lean aanpak regelmatig voorbijkomen in de verandertrajecten van mijn opdrachtgevers. De toegankelijkheid en objectiviteit waarmee je verspilling en potentiële winst in kaart brengt, intrigeerde mij. Omdat ik mijzelf ieder jaar verder wil ontwikkelen en me ook wil onderscheiden als ondernemer, begon ik met de training. Ik koos voor de Green Belt omdat deze qua tijdsinvestering goed te overzien is en je er toch de belangrijkste skills door leert. Ook is het voor mij een springplank naar de Black Belt.”

Wat heeft het behalen van de Green Belt je nu al opgeleverd?
Rob: “In een meeting met onze back-office en finance afdeling maakten we op speelse wijze een proces inzichtelijk. Al gauw gaf dit zich op allerlei blinde vlekken. Zaken die je niet in de gaten hebt omdat je het altijd zo deed, maar waar direct winst te behalen valt. Juist die simpele dingen komen door Lean naar boven.”
Willem: “een bredere kijk op hoe je dingen kunt aanpakken, zowel in het bedrijfsleven als binnen het onderwijs.”
Stan: “Het mooie van Lean is dat het direct toepasbaar is. Zo stelde ik laatst rondom een gevoelig onderwerp een Fisbone diagram op om de grootste zorgen in kaart te brengen. Met anderhalf uur hadden we alles kraakhelder in beeld.”

Wat zijn je belangrijkste inzichten geweest?
Rob: “Het belang van acceptatie en begrip binnen de organisatie. Dat is zo belangrijk. Met de Lean aanpak kun je daar heel mooi op sturen.”
Willem: “Lean is meer dan een verzameling technieken, het is ook een mindset. De Green Belt training leert mij hoe ik vanuit vertrouwen de leiding neem. Ik geloof wel dat je een aantal projecten moet doen om dat ook echt te voelen. Het is hetzelfde als met autorijden; leren door te doen.”
Stan: “Eerder had ik neiging om snel naar een oplossing toe te willen werken. Nu leer ik het proces te bewaken en vooral de input van de mensen te benutten. Lean geeft veel draagvlak bij de mensen met wie je een plan maakt doordat je samen allerlei oefeningen doet. Ik vind het allemaal vrij toegankelijk, je laat heel duidelijk zien wat je doet. Een belangrijk inzicht voor mij was om het einddoel van een opdracht te vermelden. Dat voorkomt eventuele weerstand en angst in de organisatie en vergroot het succes.”

Reacties

“Eerder had ik neiging om snel naar een oplossing toe te willen werken. Nu leer ik het proces te bewaken en vooral de input van de mensen te benutten. Lean geeft veel draagvlak bij de mensen met wie je een plan maakt doordat je samen allerlei oefeningen doet. Ik vind het allemaal vrij toegankelijk, je laat heel duidelijk zien wat je doet. Een belangrijk inzicht voor mij was om het einddoel van een opdracht te vermelden. Dat voorkomt eventuele weerstand en angst in de organisatie en vergroot het succes.”

Interim Manager Social Domein
Stan Megens

“Lean is meer dan een verzameling technieken, het is ook een mindset. De Green Belt training leert mij hoe ik vanuit vertrouwen de leiding neem. Ik geloof wel dat je een aantal projecten moet doen om dat ook echt te voelen. Het is hetzelfde als met autorijden; leren door te doen.”

Docent Hogeschool Avans
Willem Jansen

“Het belang van acceptatie en begrip binnen de organisatie. Dat is zo belangrijk. Met de Lean aanpak kun je daar heel mooi op sturen.”

Financial Controller Scelta Mushrooms
Rob van Vuuren
naar boven
chevron-up