gea.png

Wat was precies de uitdaging?

Het bedrijf kampte met een grote uitdaging: regelmatig waren er verschillen tussen voor- en nacalculatie waardoor er naast negatieve marges ook het risico bestond dat ze een te hoge prijs noteerden bij potentiële opdrachtgevers en hierdoor grote opdrachten misliepen. Doordat er geen concrete oplossingen voor handen waren, grepen de vele belanghebbenden op zowel Operationeel als Senior Niveau telkens incidenteel in. Dit gaf veel reuring en leidde tot complexe besluitvorming.

Waarom koos je voor Lean?

De aard van de uitdaging gaf aan dat de antwoorden op de werkvloer lagen. Peter realiseerde zich dat de Lean technieken, die gericht zijn op het verminderen van fouten, hier zeer geschikt waren. Om de verschillen in de voor- en nacalculaties te verkleinen, wilde hij met de Lean ‘toolbox’ bottom-up zoveel mogelijk inzichten ophalen over root causes, frustraties en procesoverzichten. Om deze vervolgens te combineren met statistische feiten zodat hij de discussie objectief kon leiden en het bedrijf tot echte oplossingen kon komen.

Het Senior Management van GEA steunde zijn initiatief. Als Black Belt projectleider zette Peter de Lean werkwijze in voor deze onoverzichtelijke situatie waarbij hij praktisch begeleid werd door Bart Kemp van Sparke & Keane.

Eerst draagvlak creëren, dan inzichtelijk maken

Peter startte met een analyse van de stakeholders en verdeelde de rollen. Juist bij een hoge prioriteit en verschillende belanghebbenden is het belangrijk dat een project veel draagvlak heeft. Om de feiten en gevolgen indiscutabel inzichtelijk te maken gebruikte Peter statistische tools.

Besparing: minimaal half miljoen per jaar

Het Lean project leverde sterke verbeteringen in de voor- en nacalculatie op. Met als bijkomend effect dat het draagvlak drastisch vergroot is waardoor alle betrokkenen meer vertrouwen hebben in de organisatie én in de calculaties. De potentie van de procesverbeteringen is minimaal een half miljoen euro op jaarbasis. Dus we laten het niet meer los!

Hoe heeft de Lean Black Belt certificering je professionele ontwikkeling beïnvloed?

Het was ontzettend leerzaam dat ik fungeerde als de facilitator van de oplossing in plaats van als een roepende Business Controller in de woestijn. Jarenlang hield ik me vooral bezig met de financiële analyse in het planning & control proces. De Lean training liet me inzien dat er oplossingen ontstaan als je de inhoud loslaat en je richt op het proces. De begrijpelijke ‘normale’ taal van Lean zorgt ervoor dat je goed in gesprek kunt met je collega’s waardoor je echt samenwerkt. Precies daar gaat het om. Deze ervaring maakt mij sterker in mijn vak. Ik heb het gevoel dat ik mijn rol nu veel beter kan uitoefenen omdat ik niet alleen signaleer en plan maar ook verbeteringen kan faciliteren. Kortom; Lean maakt je een enorm sterke Business Partner!

“De minimale investering in tijd en de kosten van de Lean training staan in geen verhouding tot de enorme kostenbesparing en de versterkte drive binnen de organisatie.”

sparke-_-keane_batman_element.webp

Ook geïnspireerd door het verhaal van Peter?

Klik op onderstaande link om meer te lezen over inhoud van de Lean Black Belt training.

Klik op onderstaande link voor de volledige Lean brochure.

vierkant-bl-sanne-t.jpg

Deze training wordt gegeven door Sanne

Ben je nieuwsgierig naar wat de Lean Black Belt training voor jou kan betekenen en wil je al je vragen beantwoord hebben? Sanne staat voor je klaar! Laat je gegevens achter, en Sanne zal binnenkort contact met je opnemen.


Sanne Tenbult
Lean Master Black Belt

Principal Consultant