Wat was de belangrijkste reden om de Lean reis te starten?

Als ZZP’er  zag ik de Lean aanpak regelmatig voorbijkomen in de verandertrajecten van mijn opdrachtgevers. De toegankelijkheid en objectiviteit waarmee je verspilling en potentiële winst in kaart brengt, intrigeerde mij. Omdat ik mijzelf ieder jaar verder wil ontwikkelen en me ook wil onderscheiden als ondernemer en professional, begon ik met de training. Ik koos in eerste instantie voor de Lean Green Belt omdat deze qua tijdsinvestering goed te overzien is en je er toch de belangrijkste skills door leert. Achteraf is het voor mij een springplank naar de Lean Black Belt geweest, want eenmaal op weg in mijn Lean journey ontdekte ik dat ik nóg meer impact kon maken door ook organisatiebreed actief te zijn. De doorontwikkeling naar Lean Black Belt heeft me onder meer inzicht gegeven in hoe ik ook strategische vraagstukken gestructureerd aan kan pakken en daarbij draagvlak centraal kan stellen.

Hoe heeft de Lean Black Belt certificering je professionele ontwikkeling beïnvloed?

Het mooie van Lean is dat het direct toepasbaar is. Zo stelde ik laatst rondom een gevoelig onderwerp met een groep betrokkenen een Fishbone diagram op om de grootste zorgen in kaart te brengen. Met anderhalf uur hadden we alles kraakhelder in beeld. Eerder had ik de neiging om snel naar een oplossing toe te willen werken. Nu leer ik het proces te bewaken en vooral de input van de mensen te benutten. Lean geeft veel draagvlak bij de mensen met wie je een plan maakt doordat je samen verschillende oefeningen doet. Ik vind het allemaal vrij toegankelijk en je laat heel duidelijk zien wat je doet. Een belangrijk inzicht voor mij was om het einddoel van een opdracht te vermelden. Dat voorkomt eventuele weerstand en angst in de organisatie en vergroot het succes. 

Wat waren enkele uitdagingen die je tegenkwam tijdens de praktijkopdracht, en hoe heb je die overwonnen?

Mijn praktijkopdracht heb ik uitgevoerd in een gemeentelijke/politieke setting. Om grip te krijgen op de opdracht van een organisatie die voor een regio werkt en de regionale samenwerking te versterken, was het van groot belang een gedragen uitvoeringsplan op te stellen. Om draagvlak te creëren in de verschillende betrokken gemeenten is sterk ingezet op structuur in de aanpak, duidelijkheid in verwachtingen en daarmee rust uitstralen naar belangrijke stakeholders. Mede hierdoor is het uitvoeringsplan in één keer goedgekeurd door de verschillende gemeenteraden.   

Wat zou je adviseren aan een collega ZZP’er die overweegt om de Lean Black Belt training te volgen?

Tegenwoordig hebben we geen jobs for life meer. Verandering is een belangrijk deel van ons leven en als interim professional ben je vaak betrokken bij ontwikkel- en veranderprocessen. Dan is het beschikken over dit soort vaardigheden een absolute must. Het maakt je werk leuker, de kans op succesvolle opdrachten wordt groter en bovendien is je positionering op de markt gewoon structureel beter. Juist omdat je gewoon betere verhalen/bewijslast in je gereedschapskist krijgt over de manier waarop je verandering in gang kan zetten.

sparke-_-keane_batman_element.webp

Ook geïnspireerd door het verhaal van Stan?

Klik op onderstaande link om meer te lezen over inhoud van de Lean Black Belt training.

Klik op onderstaande link voor de volledige Lean brochure.

vierkant-bl-sanne-t.jpg

Deze training wordt gegeven door Sanne

Ben je nieuwsgierig naar wat de Lean Black Belt training voor jou kan betekenen en wil je al je vragen beantwoord hebben? Sanne staat voor je klaar! Laat je gegevens achter, en Sanne zal binnenkort contact met je opnemen.


Sanne Tenbult
Lean Master Black Belt

Principal Consultant