vierkant-gr-wouter-a.jpg

Waarom besloot je de Lean Black belt training te gaan volgen?

In een tijdelijke rol als interim consultant is het belangrijk om iedere keer zo snel mogelijk een blijvende impact te kunnen maken op de organisatie waar je op dat moment zit. Een uitdaging waar je als interim professional al snel mee te maken krijgt. Tijdens de Lean Black Belt training verwachtte ik handvatten om een organisatie en team mee te kunnen krijgen, want bij het doorvoeren van verandering loop je vaak tegen weerstand aan. Daarnaast spreek je met ‘Lean’ de universele taal van verbetering wat je in staat stelt snel aansluiting te vinden in nieuwe organisaties.

Wat is je het meest bijgebleven tijdens de theorie training?

Tijdens het theoretische gedeelte van de training werd ik het meest getriggerd door de ervaringen en ‘problemen’ waar mijn mede Lean Black Belt genoten tegen aanliepen. Doordat we in de training veel opdrachten deden, hebben we veel geleerd over de impact van Lean tools en technieken. Ik heb niet alleen geleerd dat er heel veel tools zijn en dat je veel kunt variëren, maar ik heb ook geleerd wanneer ik welke tool het beste kan gebruiken. Ook heb ik gezien dat visualisatie een cruciale rol speelt binnen Lean. Hierdoor kan ik complexe zaken toegankelijk maken, processen in kaart brengen en knelpunten ontdekken wat helpt om tot besluitvorming te komen.

Welke uitdagingen kwam je tegen tijdens de uitvoering van je praktijkopdracht en hoe ben je daarmee omgegaan?

Mijn praktijkopdracht ging over het reduceren van de voorraad grondstoffen, op basis van leveranciersbetrouwbaarheid. In eerste instantie liep ik er als interim consultant tegenaan dat ik de projecteigenaar ervan moest overtuigen dat het meer was dan het ‘bekostigen’ van een training van een externe. Dat ik als Lean Black Belt wel degelijk permanente waarde kon toevoegen met een gestructureerde en pragmatische projectaanpak. Na veel doorvragen in de organisatie kwam toch het eerder genoemde project naar boven, waar als ik Financial Controller wel degelijk een impact kon maken. Door iedereen te blijven betrekken, actief te communiceren en zeer frequent af te stemmen verliep het project soepel. Binnen het projectteam konden we binnen korte tijd grote stappen maken en heb ik met het realiseren van de praktijkopdracht uiteindelijk ruim €80.000,- bespaard voor mijn opdrachtgever.

Hoe heeft de Lean Black Belt certificering je professionele ontwikkeling beïnvloed?

Tijdens mijn Black Belt traject, en zeker na afronding, merkte ik dat ik grote stappen had gemaakt. Zowel op het technisch inhoudelijke vlak als op persoonlijk vlak. Het leiding nemen in een projectteam zorgde ervoor dat ik me enorm heb kunnen ontwikkelen op mijn softskills, zoals communicatie, kritisch denken en leiderschap. Daarnaast zorgt het ervoor dat je ‘overal’ verbeterpunten gaat zien. Omdat je sneller processen en knelpunten herkent. Daardoor kun je een veel grotere impact maken op de organisatie dan alleen tijdens je Lean Black Belt praktijkopdracht.

Wat zou je adviseren aan iemand die overweegt om de Lean Black Belt training te volgen?

Niet twijfelen, gewoon doen! De Lean Black Belt training geeft je een enorme toolbox om verbetertrajecten structureel en snel op te pakken. Daarnaast geeft het leiden van een multidisciplinair project je persoonlijke groei een enorme boost. De theorie trainingen zijn ook nog eens enorm leuk en leerzaam én je bouwt een netwerk op van mede Black Belt’ers, waarvan je veel leert en ervaringen mee kunt delen.

sparke-_-keane_batman_element.webp

Ook geïnspireerd door het verhaal van Wouter?

Klik op onderstaande link om meer te lezen over inhoud van de Lean Black Belt training.

Klik op onderstaande link voor de volledige Lean brochure.

vierkant-bl-sanne-t.jpg

Deze training wordt gegeven door Sanne

Ben je nieuwsgierig naar wat de Lean Black Belt training voor jou kan betekenen en wil je al je vragen beantwoord hebben? Sanne staat voor je klaar! Laat je gegevens achter, en Sanne zal binnenkort contact met je opnemen.


Sanne Tenbult
Lean Master Black Belt

Principal Consultant