Waarom besloot je de Lean Green Belt training te gaan volgen?

Voor mij is het belangrijk dat ik bij een project beslagen ten ijs kan komen. Dat ik dan het beste uit de groep weet te halen op een duidelijke, gestructureerde manier. Inhoudelijk ben ik goed geschoold, maar het in beweging krijgen van een groep collega’s vereist andere kennis. Mijn verwachting was dat ik in deze training vooral daarvoor handvatten krijg.

Wat is je het meest bijgebleven tijdens de theoretische training?

Ik heb echt een bredere kijk gekregen op hoe je dingen kunt aanpakken, zowel in het bedrijfsleven als binnen het onderwijs. Lean is meer dan een verzameling technieken, het is ook een mindset. De Lean Green Belt training leert mij hoe ik vanuit vertrouwen de leiding neem. Ik geloof wel dat je een aantal projecten moet doen om dat ook echt te voelen. Het is hetzelfde als met autorijden; leren door te doen.”

Welke uitdagingen kwam je tegen tijdens de uitvoering van je praktijkopdracht en hoe ben je daarmee omgegaan?

Mijn opdracht heb ik uitgevoerd bij een franchiseorganisatie in de retail(sector), toen ik daar werkzaam was als manager controlling operations. Een gedeelte van de fee die betaald moet worden door ondernemers werd niet goed en tijdig doorbelast, wat zorgde voor onnodige onderlinge discussies. Het zichtbaar maken van onzichtbare processen heeft geleid tot verrassende inzichten, waardoor verbeteringen relatief makkelijk tot stand konden komen. De tijdsinvestering zat met name in het overzien van het gehele speelveld en het in kaart brengen van de processen (m.n. onderlinge afhankelijkheden). De technische implementatie-impact was relatief beperkt, doordat gebruik is gemaakt van bestaande tooling.

Hoe heeft de Lean Green Belt certificering je professionele ontwikkeling beïnvloed?

Het heeft me bewust gemaakt van het feit dat het heel waardevol is om stap voor stap kleine veranderingen door te voeren. Waar ik onderwerpen onbewust nog wel eens te groot maakte, sta ik er nu bewust bij stil dat ik ze kleiner moet maken om iets voor elkaar te krijgen. Mijn directe collega’s om me heen vinden dit een erg fijne aanpak!

Wat zou je adviseren aan iemand die overweegt om de Lean Green Belt training te volgen?

Als professional heb je te maken met een toenemende automatisering. De vraag is dus waar je onderscheidend vermogen ligt. Een belangrijk aspect is dat je goed in staat moet zijn om door processen heen te kijken en grotere verbanden te zien. Lean stelt je in staat om onzichtbare processen, zichtbaar te maken. En dat is iets wat steeds belangrijker wordt en waar wij ons goed op voor moeten bereiden. Ik zou dan ook elke professional adviseren om met Lean aan de slag te gaan. Je wordt er altijd wijzer van.

sparke-_-keane_batman_element.webp

Ook geïnspireerd door het verhaal van Willem?

Klik op onderstaande link om meer te lezen over inhoud van de Lean Green Belt training.

Klik op onderstaande link voor de volledige Lean brochure.

vierkant-bl-sanne-t.jpg

Deze training wordt gegeven door Sanne

Ben je nieuwsgierig naar wat de Lean Green Belt training voor jou kan betekenen en wil je al je vragen beantwoord hebben? Sanne staat voor je klaar! Laat je gegevens achter, en Sanne zal binnenkort contact met je opnemen.


Sanne Tenbult
Lean Master Black Belt

Principal Consultant